Cenzura na Facebooku?

Wraz z początkiem października Facebook wprowadził zmiany do swojego regulaminu. Zgodnie z nimi moderatorzy serwisu będą mogli usunąć treści użytkowników. Zmianie uległ punkt trzeci regulaminu. Sprawdź co to oznacza.

Punkt 3.2. w regulaminie portalu jest zupełnie nowy. Daje on serwisowi możliwość do usuwania treści, co ma zapewnić integralność społeczności oraz bezpieczeństwo. Facebook może wykasować treści, które według niego zaprzeczają standardom działania portalu oraz obowiązującemu prawu. Nowy punkt regulaminu oznacza także brak możliwości wysyłania innym użytkownikom wirusów, włamywania się na ich konta oraz zbierania danych osobowych w zautomatyzowany sposób. Facebook zastrzega sobie także prawo do usunięcia treści, jeśli uzna to za konieczne rozwiązanie. Każdy użytkownik ma prawo do odwołania się od decyzji portalu.

Facebook zabezpieczył się przed wątpliwościami

Nie da się ukryć, że serwis chroni siebie przed konsekwencjami niewłaściwych decyzji. W regulaminie widnieje zapis o możliwości usunięcia treści, jeśli moderator uzna ją za taką, która mogłaby się wiązać z konsekwencjami prawnymi. To oznacza, że nawet jeśli użytkownik w żaden sposób nie naruszy prawa, a moderator uzna, że tak się stało, może zlikwidować profil. Wielu użytkowników ma wątpliwości co do nowego regulaminu. Uważają, że taki zapis to cenzura, która łamie wolność słowa jednostki.